PROJECT BASED LEARNING PEMBELAJARAN IPA MATERI MINUMAN SEHAT DI SCIENCE TECHNO PARK UNITRI PADA SISWA KELAS 5 SDN 1 LANDUNGSARI KABUPATEN MALANG

  • Moh. Farid Nurul Anwar Universitas Tribhuwana Tungga Dewi
  • Zuni Mitasari Universitas Tribhuwana Tungga Dewi
  • Kardiana Metha Rhozhana Universitas Tribhuwana Tungga Dewi
  • Yuswa Istikomayanti Universitas Tribhuwana Tungga Dewi
  • Amalia Khumaidah Mahasiswa Universitas Tribhuwana Tungga Dewi
Keywords: techno park science, elementary science, microscope, bacteria, safe food

Abstract

Learning Media are learning facilities and infrastructure that must be present in education. SDN 1 Landungsari has various learning media to support classroom learning. It's just that there are several media that don't yet exist, such as microscopes, slides, dropper pipettes and glass beakers for testing healthy food/drinks in class 5 science lesson content, theme 3, sub-theme 2. For this reason, based on the problems above, PKM Project Based Learning is carried out in Science Learning. Material for Healthy Drinks at Science Techno Park Unitri for Grade 5 Students at SDN 1 Landungsari, Malang Regency, this is a solution to problems. Efforts to implement the solutions that have been offered are carried out through preparation, implementation and evaluation activities. The activity was held on August 30 2022 by bringing 5th grade students of SDN 1 Landungsari along with 5th grade teachers to the UNITRI science Techno park. This activity succeeded in concretizing students about the theory of bacteria, this can be seen from the students' drawings and several students' questions that linked the bacteria they saw on YouTube with direct observations through a microscope.

References

Adawiyah, R., Suriani, H., & Laksana, A. (2023). BIMBINGAN TEKNIS PENGGUNAAN MIKROSKOP UNTUK MENINGKATKAN KETERAMPILAN PROSES SAINS SANTRI DI PONDOK PESANTREN DARUL AZHAR ACEH TENGGARA. COVIT (Community Service of Tambusai), 3(1), 61-66.
Angga, P. D., Makki, M., Putra, G. P., & Indraswati, D. (2023). PREGI (PROGRAM EDUKASI GIZI DAN AKTIVITAS FISIK): PENINGKATAN PEMAHAMAN PERILAKU HIDUP SEHAT MELALUI GIZI SEIMBANG DAN AKTIVITAS FISIK BAGI ANAK SEKOLAH DASAR DI KOTA MATARAM . Jurnal Interaktif: Warta Pengabdian Pendidikan, 3(2), 111 - 125. https://doi.org/10.29303/interaktif.v3i2.103.
Husni, E., & Ramadany, S. (2019). Praktek Cuci Tangan Pakai Sabun Pada Siswa Sekolah Dasar 05 Nagari Mungka Kabupaten Lima Puluh Kota. Buletin Ilmiah Nagari Membangun, 2(4), 254-260.
Istiani, H. G., & Agustiani, E. (2021). Higiene Penjamah, Sanitasi Pengolahan Makanan, dan Penyajian Makanan Berhubungan dengan Keberadaan Bakteri Escherichia Coli pada Makanan Jajanan Anak Sekolah. Jurnal Kesehatan Pertiwi, 3(1), 173-178.
Juwantara, R. A. (2019). Analisis teori perkembangan kognitif piaget pada tahap anak usia operasional konkret 7-12 tahun dalam pembelajaran Matematika. Jurnal Ilmiah Pendidikan Guru Madrasah Ibtidaiyah, 9(1), 27-34.
Khair, B. N., Astria, F. P., Wardani, K. S. K., Nurwahidah, N., Sriwarthini, N. L. P. N., & Rahmatih, A. N. (2021). PELATIHAN DAN PENDAMPINGAN PENGGUNAAN KIT IPA DI SD NEGERI 34 CAKRANEGARA. Jurnal Interaktif: Warta Pengabdian Pendidikan, 1(1), 14 - 19. https://doi.org/10.29303/interaktif.v1i1.3.
Makin, F. M. P. R. (2023). Pelatihan Penerapan Teknologi Mikroskop Digital untuk Pembelajaran Berbasis Praktikum di SMA Negeri Taekas. JPKMI (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Indonesia), 4(2), 117-125.
Masrikhiyah, R. (2019). Peningkatan Mutu Pengetahuan Siswa Mengenai Natural Science di MI Ikhsaniyah Kupu: Pengenalan dan Praktik Penggunaan Mikroskop. Randang Tana-Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 39-45.
Mayaserli, D. P., & Anggraini, D. (2019). Identifikasi bakteri Escherichia colli pada jajanan bakso tusuk di sekolah dasar Kecamatan Gunung Talang. Jurnal Kesehatan Perintis, 6(1), 30-34.
Miftah, M. (2013). Fungsi, dan peran media pembelajaran sebagai upaya peningkatan kemampuan belajar siswa. Kwangsan: Jurnal Teknologi Pendidikan, 1(2), 95-105.
Munir, M. (2017). Tahapan operasional konkret Jean Piaget dalam internalisasi moral religius anak usia Sekolah Dasar 7–12 Tahun. journal TA'LIMUNA, 6(1), 46-57.
Riyana, C. (2012). Media pembelajaran. KEMENAG RI.
Supriyono, S. (2018). Pentingnya Media Pembelajaran Untuk Meningkatkan Minat Belajar Siswa Sd. Edustream: Jurnal Pendidikan Dasar, 2(1), 43-48.
Widayati, D., Ishariani, L., & Rachmania, D. (2022, November). Pengenalan Makanan Sehat Gizi Seimbang dengan Pendekatan Game Edukasi Pada Anak Usia Sekolah. In Proceedings of the National Health Scientific Publication Seminar (Vol. 1, No. 2, pp. 443-448).
Published
2024-06-07
How to Cite
Anwar, M. F. N., Mitasari, Z., Rhozhana, K. M., Istikomayanti, Y., & Khumaidah, A. (2024). PROJECT BASED LEARNING PEMBELAJARAN IPA MATERI MINUMAN SEHAT DI SCIENCE TECHNO PARK UNITRI PADA SISWA KELAS 5 SDN 1 LANDUNGSARI KABUPATEN MALANG . Jurnal Interaktif: Warta Pengabdian Pendidikan, 4(1), 46-52. https://doi.org/10.29303/interaktif.v4i1.143